12. maj 2025
Midtbyens Fællesråd, Trøjborg Fællesråd, Fællesråd Møllepark-Vesterbro Kvarter, Frederiksbjerg og Langenæs Fællesråd, Fællesrådet Aarhus K & Fællesrådet for Aarhus Ø
Fællesrådene havde store forventninger til den borgerinddragende proces for Pier 3, der nu har været i gang i lang tid. Vi håbede, at Pier 3 ville blive en ny start på en fællesskabende byudvikling, fordi Pier 3 har en beliggenhed, som alle byens borgere og gæster bør få glæde af, herunder ikke mindst beboerne i Midtbyen og på Trøjborg.
Vi må også pointere, at netop ved at skabe fælles arealer og muligheder for alle beboere i Aarhus på Pier 3, så ville man leve op til byrådets oprindelige hensigt om at sikre sammenhænge og tilgængelighed mellem det nye og gamle Aarhus.
Det er derfor en stor overraskelse, at vi IKKE kan genkende borgernes ønske i den plan, der er fremlagt af udviklingsteamet. Planen har kvaliteter, men lever langtfra op til det borgerne har efterspurgt. Et stort flertal har ønsket grønne arealer i alle de undersøgelser og borgerinddragende aktiviteter, der har været, også i materialet fra udviklingsteamet selv.
På spørgsmålene om:
”Hvordan kan PIER 3 kan gøre Aarhus til en bedre by?” svare 38 % at det vigtigste er ”Fokus på grønne arealer og vild natur, f.eks. som en park, der kan bruges til rekreative formål og fungere som en oase i byen”
Herefter er det 17 % med ønske om plads til liv til alle og 15 % ønsker lavere og begrænset byggeri. Reference: Voluntas, Borgerundersøgelse Pier 3.
De mange borgere der bor i midtbyen, kræver fysisk plads udover boliger. Det kan Pier 3 være med til at give. Derfor understøtter hovedanbefalingerne i borgerinddragelserne visionen om en større multifunktionel park på Pier 3. Der er et meget stort behov for rekreative arealer, der kan bidrage til borgernes fysiske og psykiske trivsel,- for børn og børnefamilier og unge og ældre.
Vi har herunder fremhævet fire af de væsentligste problemstillinger i den fremlagte plan:
1. Fraværet af større grønne rekreative arealer på Pier 3. Fællesrådet for Aarhus Ø har foreslået at udtage 3 byggefelter af de 12 i planen. Det vil give plads til grønne arealer.
2. En park på Pier 2 er ikke en ny større park. De grønne arealer er der allerede, ligesom Pier 2 har sin egen eksperimentelle funktion. Bortset fra et byggefelt er der i forvejen ingen planer om byggeri på Pier 2.
3. At der ikke konkret indgår et eller flere museer i planerne. Naturhistorisk Museum og Søfartsmuseet er oplagte kandidater.
4. At der ikke er krav til CO2 udledning og bæredygtighed lokalt : At rejse skov et andet sted i kommunen er ikke at tage ansvar for den lokale udledning og biodiversitet.
Vi vil derfor komme med en kraftig appel om at borgernes ønsker imødekommes og at en større del af Pier 3 friholdes for byggeri. Pier 3 bør indeholde foreningsliv, sport, kultur og rekreative arealer. Også meget gerne museer med en inddragende og fællesskabende funktion. Naturhistorisk Museum er oplagt og kan med en arkitektur tilpasset museets behov og med placering ud til vandet blive byens tredje ben af international klasse sammen med AROS og Moesgaard Museum. Søfartsmuseet i forbindelse med Lodstårnet ligger også til højrebenet. Det er også vigtigt, at Pier 3 kan understøtte de større søsportsevents, som Aarhus gerne vil markedsføre sig med.
Vi har herunder fremhævet 8 ud af 11 anbefalinger fra borgerinddragelsen, der direkte understøtter borgernes ønsker om Pier 3 som en multifunktionel Park.
Det er vigtigt at bevare den maritime stemning, som kommer af havnens historie, men også af foreningerne, mangfoldigheden og de aktiviteter, der foregår i dag. Det er en stemning, der er autentisk, upoleret og mangfoldig.
Der er brug for flere grønne områder på Aarhus Ø, og for eksempel kan Pier 3 blive en smeltedigel for det grønne rekreative og maritime liv.
Aarhus Ø skal være åben og til glæde for alle aarhusianerne. Men udviklingen skal ske på en måde, så foreningerne og de nuværende beboere kan følge med.
Der er en mangfoldighed af foreninger på Aarhus Ø – særligt ved lystbådehavnen. Giv foreninger mulighed for at opstå og udvikle sig. Det er vigtigt, at de får gode forhold og plads til at udvikle deres aktiviteter, f.eks klublokaler og faciliteter.
Tænk bæredygtigt og miljøvenligt i byggeri og arkitektur.
Det mangler idræts- og fritidsfaciliteter i Aarhus. Det gælder særligt Aarhus Ø og Midtbyen. Derfor foreslår flere, at der bygges faciliteter til foreninger både til vands og til lands. Det anbefales, at der findes en permanent placering til Wake-board-banen. Banen er et plus for området og bidrager med stemning, streetkultur og sunde aktiviteter for mange.
Gør plads til mangfoldigheden og det skæve. Aarhus Ø er et mangfoldigt sted, og det er vigtigt, at der fremover også er plads til det skæve, det mangfoldige og det særlige. Det giver liv og gør Aarhus Ø attraktiv. Det må ikke blive for pænt, poleret og kommercielt. Giv også plads til kultur, kunst og historiske fortællinger på Aarhus Ø.
Skab plads til events. Events og begivenheder beriger en bydel. Det tiltrækker gæster fra ind- og udland og åbner en bydel for andre mennesker. Aarhus Ø har dannet ramme om flere store sejlsportsevents. Det kræver plads og fleksibilitet.
Reference: Opsamling på borger- og brugerinddragelse på Aarhus Ø 2023
På trods af borgernes klare ønsker, er Fællesrådene bekymrede for, at bygherrerne endnu engang trækker det længste strå- de er effektive lobbyister og forsøger at optimere deres fortjeneste. Det er ikke nødvendigvis i byens og borgernes interesse. Alt peger i retning af, at arealer- til natur, mennesker og samspillet herimellem-bliver særdeles værdifulde for fremtidige generationer.
Vi tror på, at Pier 3 kan blive en stor gevinst for hele Aarhus. Såfremt det viser sig- ved den åbenhed om økonomi på Aarhus Ø, som efterspørges af både borgere og byråd! -at økonomien ikke kan bære, at der udtages byggefelter til grønne arealer, vil vi opfordre byrådet til, at der rækkes ud til fonde, der kan hjælpe med at frikøbe areal til grønne områder.
Fællesrådene håber, at borgernes ønsker denne gang bliver hørt og kan ses i planerne.
Thomas Kruse, Midtbyens Fællesråd
Niels Christian Sidenius, Trøjborg Fællesråd
Barbara Dunn, Fællesråd for Møllepark-Vesterbro Kvarter
Joan Frausing, Fællesrådet Aarhus K
Henrik Olsen, Frederiksbjerg og Langenæs Fællesråd
Peder Størup, Fællesrådet for Aarhus Ø og de bynære havnearealer